Fotograaf Ingrid Baars

      0Good2b podium - Elke week laat pr-bureau De Wolven op good2b een kunstenaar aan het woord. Over passie, waar de inspiratie wordt opgedaan en de tips die hij of zij voor je heeft. Deze week fotograaf Ingrid Baars.
Ingrid Baars (Fotograaf)
Ooit gedacht dat je kon boetseren met foto’s? Fotografe Ingrid Baars beheerst die techniek als geen ander. Elementen uit verschillende foto’s ‘kneedt’ zij tot een machtig geheel. Als gevolg ontstaat er een bevreemdend en tegelijkertijd ethisch zeer verantwoord beeld. Baars is gefascineerd door Afrikaanse beelden en dat is duidelijk terug te zien in haar recente werk L’Afrique C’est Chic! waarvan een selectie wordt geëxposeerd in Galerie Rademakers van 24 maart tot en met 6 mei.
[IMG01]


Haalt inspiratie uit…
Antieke Afrikaanse beelden en maskers inspireerden Baars om het vrouwelijke lichaam op een andere manier te benaderen. Ongeveer een jaar geleden kwam zij op het idee om tweedimensionale beeldhouwwerken te maken waarbij ze foto’s van houten beelden combineert met foto’s van prachtige vrouwen. Een voorwaarde om goed werk te maken en geïnspireerd te worden, is dat ze in een roes moet zitten. “Ik moet me niet verbonden voelen met de realiteit en onzindingen van alledag. Dat lukt altijd heel makkelijk door goede muziek op te zetten,” aldus Baars die graag luistert naar Trentemoller, Agnes Obel, Goldfrapp, Antony & the Johnsons en James Blake.
Is het meest trots op…
Voor ‘Wallflower’ (wij vinden dit werk trouwens bepaald geen ‘muurbloem’) fotografeerde Ingrid Baars de futuristische skeletjurk van Iris van Herpen. Dit beeld versmolt zij met het lichaam van een vrouw. Baars: “Het was een enorme zoektocht om de juiste balans te vinden tussen het werk van Iris en dat van mij maar ik ben heel gelukkig met het poëtische resultaat.”
[IMG02]
Is fan van…
Baars bewondert al bijna haar hele leven het werk van Egon Schiele, die bekend staat om zijn onnoemlijke hoeveelheid indringende zelfportretten. “Zijn werken tonen bij uitstek de ultieme vertaling van vorm op het platte vlak.” Ook van Picasso kan Baars haar ogen niet af houden. En die invloed zien wij duidelijk terug haar eerdere werk ‘Artistlovers’. Een modernere kunstenaar waar Baars dol op is, is Jeff Koons. Daarnaast gaat haar hart sneller kloppen van modeontwerpers als Viktor en Rolf, Sarah Burton voor Alexander Mc Queen, Yiquing Yin en Iris van Herpen.
[IMG03]Een klein geheimpje…
Stiekem droomt Baars ervan dat zij Jean Paul Gaultier goed kent. In aanloop naar deze kennismaking en idealiter ook vriendschap, heeft zij wel al een werk gemaakt met een collier van hem: 'Scarabee Gaultier'.
Tip van Ingrid Baars…
Concept store RA op de Kloosterstraat in Antwerpen! Deze ruimte, die zich in het hart van de stad bevindt, bestaat uit vier onderdelen: een fashion retail concept, een cafe-restaurant, een kunstgalerie en boekhandel.
Meer over Ingrid Baars…
Ingrid Baars (1969) heeft Illustratie & Fotografie gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Tegenwoordig woont en werkt zij in Antwerpen, België. Haar werk was het afgelopen jaar te bewonderen op verschillende kunstbeurzen, zoals: Realisme, RAW Art Fair en BRAFA Antiques and Fine Art Fair en London Art Fair. Voor meer informatie over het werk van Ingrid Baars check: www.ingridbaars.com.
Aanbevolen voor jou:
Volg Fashionscene op Instagram!
Inloggen op fashionscene
Log in via
Log in met je e-mailadres en wachtwoord of via Facebook
INSCHRIJVEN OP DE NIEUWSBRIEF
BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE FASHION BEAUTY, MODELS, STYLING & SHOPPING NIEUWS.
Please don't insert text in the box below!