Lifestyle

Zelf oliebollen maken? Dat doe je zo!

Zelf oliebollen maken? Dat doe je zo!

We hebben de gezellige kerstdagen net achter de rug, maar we kunnen alweer uitkijken naar de volgende feestdag: oud en nieuw! De tijd van het jaar dat je jezelf niet hoeft in te houden bij de oliebollenkraam. Hoe fijn is dat? Toch kan het ook heel leuk zijn om zelf oliebollen te maken!

Hoe je dit doet? In dit artikel vertellen wij hoe je zelf oliebollen kunt maken! Ben je benieuwd? Lees dan snel verder. 

 

Stap #1 - Ingrediënten

Voordat je aan de slag kunt gaan met het bereiden van de oliebollen, moet je natuurlijk wel wat ingrediënten in huis hebben. Voor 30 oliebollen heb je nodig:

  • 750 ml lauwe halfvolle melk
  • 750 gram bloem
  • 1,5 zakje gedroogde gist
  • 6 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 1,5 ei
  • Een snufje zout
  • 1,5 fles zonnebloemolie
  • Houd je van krenten in een oliebol? Je kunt er zelf voor kiezen om dit aan het recept toe te voegen!

Stap #2 - Bereiding

En dan het leukste gedeelte: de bereiding! Om het zo duidelijk mogelijk te maken leggen wij stap voor stap uit wat de bedoeling is:

  1. Wil je graag oliebollen met krenten maken? Dan laat je de krenten om te beginnen 15 minuten wellen in water. Als je liever oliebollen zonder krenten wilt maken, kun je gelijk door naar stap twee.

  2. Voeg de gedroogde gist, suiker en melk samen. Laat dit vervolgens even wellen.

  3. Nu is het natuurlijk tijd om de oliebollen te gaan maken. Zeef de bloem in een kom en voeg een klein snufje zout toe. Vervolgens giet je de melk met gist en suiker erbij en klop het geheel tot een plakkerig beslag. Voeg daarna 1,5 ei toe en de eventuele krentenmix. Heb je alles gedaan? Dan kun je de kom het beste even afdekken met een vochtige doek en ongeveer 60 minuten laten rijzen. Het beslag moet ongeveer twee keer zo veel worden!

  4. Inmiddels zijn we een uur verder en kunnen we de oliebollen echt gaan maken. Verhit de zonnebloemolie op ongeveer 180 graden en schep een bol beslag in het vet. In het begin is het een klein oliebolletje, maar je zult zien dat het steeds groter wordt en na een paar seconden zullen ze naar boven drijven. Na ongeveer 6 minuten zijn de oliebollen goudbruin en dus gaar van binnen.

  5. Is het beslag op? Dan kun je de oliebollen het beste uit laten lekken op keukenpapier en eventueel bestrooien met wat poedersuiker.

Extra tips

Wat extra tips kunnen nooit kwaad toch? Zeker als je voor het eerst zelf oliebollen gaat maken, kun je tegen bepaalde dingen aanlopen. Je zult bijvoorbeeld merken dat het beslag erg plakkerig is, waardoor de oliebollen niet makkelijk van de lepels afglijden. Om het voor jezelf wat makkelijker te maken, kun je de lepels met water bevochtigen voordat je ermee in het deeg gaat. Dit scheelt je een hoop plakkerige ellende! Zijn er oliebollen over na oud en nieuw? Dan kun je ze maximaal drie dagen in een afgesloten zak of doos bewaren. Ik zou zeggen: eet smakelijk!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top