10x extreme catwalks

      0

Kosten noch moeite worden tegenwoordig gespaard voor het neerzetten van een spectaculaire fashion show. Tuurlijk, de mode moet geweldig zijn om de kritische modepers voor je te winnen. Maar een gigantisch decorstuk of een bijzondere ondergrond als catwalk brengt je als designer sowieso de nodige publiciteit op. Wij stelden onze top 10 met extreme catwalks op!

10x extreme catwalk decors chanel collage

Als er iemand is die weet hoe je niet alleen de modellen, maar ook de catwalk leuk aan moet kleden, is het Karl Lagerfeld wel. Een vliegtuig, echte ijsschotsen, een metershoge leeuw, een gigantische fontein, een boerderij, een vulkaanlandschap... Je kunt het zo gek niet verzinnen of herr Lagerfeld laat het invliegen voor zijn Chanel shows. What's next, een woestijn? Een poppenhuis?

10x extreme catwalk decors grazia pc catwalk

De Grazia PC Catwalk heeft naast het showen van de nieuwste fashion als doel mode(shows) toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. En dat is ze gelukt ook. De 350 meter lange catwalk van de meest recente editie in 2010 bood front row plaatsen voor maar liefst 1200 mensen!

10x extreme catwalk decors alexander mcqueen ss 2001

Alexander McQueen wist hoe hij zijn prachtige en minstens zo theatrale creaties op gepaste wijze aan de man moest brengen. Zo liepen modellen al met wilde wolven rond, creërde McQueen voor zijn fall/winter 2009 show een schroothoop bij wijze van decorstuk en werd de catwalk eens omgetoverd tot levensgroot schaakbord. Maar de meest -mede door het decor- confronterende show was waarschijnlijk die voor de spring/summer 2001 collectie. De aanwezigen zaten tegenover een reflecterende, grote kubus, waardoor ze een lange tijd voordat de show begon alleen naar hun eigen reflectie konden kijken. Toen de box transparant werd, bleek de kubus te zijn ingericht als een soort inrichting, waarin modellen gedesoriënteerd rondliepen. De betoverende show eindigde met een tableau vivant, waarbij een volle, naakte vrouw met een masker op werd omgeven door levende motten en vlinders. Tsja, je hebt shows en je hebt Shows.

10x extreme fashion show decors fendi chinese muur

Links: Ook voor luxe modehuis Fendi trekt Karl Lagerfeld graag alles uit de kast. De Chinese muur als catwalk voor de spring/summer 2008 show? Waarom niet, je bent Karl Lagerfeld!
Rechts: Het Nederlandse modeduoViktor & Rolf is niet vies van een spectaculaire show hier en daar. Voor hun spring/summer 2009 show hoefden ze maar één model in te huren (Shalom Harlow), want de designers toonden hun splinternieuwe outfits online in een virtuele fashion show!

10x extreme catwalks onder water show

In Seoul (Zuid-Korea) werd vorig jaar de allereerste onder water modeshow ever gehouden. Knap hoe de modellen het voor elkaar kregen hun adem zo lang in te houden én de traditionele kleding die ze dragen er zo mooi mogelijk uit te laten zien! Een groot voordeel: valpartijen zijn geschiedenis.

10x extreme catwalks supertrash fall 2011

Olcay Gulsen pakte haar Supertrash show afgelopen januari haast on-Nederlands groots aan: met de ronde Gashouder als decor konden meer dan 2000 mensen (!) van de fall/winter 2011 show genieten. Voor de mensen die niet een front row plekje hadden weten te bemachtigen, waren er grote schermen die close-ups toonden van de outfits.

10x extreme catwalks liften en schaatsbaan collage

Links: Marc Jacobs heeft het er maar druk mee: ieder seizoen moet hij weer voor zowel Louis Vuitton als zijn eigen merken Marc Jacobs en Marc by Marc Jacobs nieuwe collecties bedenken. Maar ach, Marc heeft blijkbaar inspiratie genoeg. Want de collecties komen er iedere keer weer en hij weet ze nog op originele manieren te presenteren ook. Voor de Louis Vuitton fall/winter 2011 collectie werden de kittig geklede modellen per lift naar de catwalk vervoerd. Als dat niet luxe is!
Rechts: Elise Øverland liet zich voor de fall/winter 2011 show van haar sportieve kant zien. Haar modellen toonden de outfits op een heuse schaatsbaan en er waren ook professionele schaatsers die in outfits van Øverland hun rondjes maakten. Voormalig kunstschaatser Johnny Weir sloot de show met wat spectaculaire pirouettes en sprongen af.

10x extreme catwalks bloemenparada ungaro

De bloemenparade goes high fashion. Giles Deacon wilde zijn eerste collectie voor Ungaro niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Dus huurde hij niet alleen Anna Dello Russo in als model, maar liet hij ook een groots bloemenstuk creëren als backdrop voor de spring/summer 2011 show. Hartstikke mooi, alleen de vlinders hadden voor ons niet zo gehoeven...

Heb je zin in nog meer fashionable lijstjes? Check dan zeker ook onderstaande edities van onze '10x' rubriek!

- 10x modellen stellen

- 10x gender neutrale fashion

- 10x fashion designer samenwerkingen

(Door: Joyce)
Aanbevolen voor jou:
Volg Fashionscene op Instagram!