Terug in de tijd met: de sleehak

      0

De sleehak is dit seizoen terug van weggeweest; van de uitgesproken Prada sleehak tot de classy Louboutin sleehakken aan Emma Watson's voeten. Met deze stevige hakken voeg je met het grootste gemak enkele centimeters aan je lengte toe én ben je lief voor je voeten. Wij vertellen je alles over dit -doorgaans- comfortabele schoeisel!

Van sommige items of materialen is het lastig te zeggen wie er nou écht als eerste mee kwam. Maar in het geval van de sleehak is de uitvinder gewoon bekend: Salvatore Ferragamo. De Italiaanse schoenmaker introduceert de comfy sleehak al tussen 1935 en 1936, met orthopedische doeleinden (!). De hak van de shoes is dik en één met de zool, waardoor de hak van hiel tot teen doorloopt. Omdat je gewicht over een groter oppervlak wordt verdeeld, belast je je voet en enkels aanzienlijk minder dan met een stiletto aan de voeten.

terug in de tijd met de sleehak ferragamo 1938

Ietwat hysterische sleehakken van Ferragamo uit 1938.

De sleehak, of de wedge zoals 'ie in het Engels wordt genoemd, is in de jaren na zijn introductie wisselend in trek geweest. De 'sleehakperiode' die ons het meeste bijstaat is natuurlijk die van de seventies. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de sleehakken ingetogen en alleen bedoeld voor vrouwen; in de jaren '70 komen de gekste modellen voorbij (wat dacht je van een sleehak met een levende goudvis erin?) en dragen ook mannen sleehakken.

Na een korte opleving in de jaren '90 maakt de wedge een paar jaar geleden een enorme comeback. Linten en dunnere bandjes worden gebruikt om de sleehak aan de gepedicuurde voetjes te houden. Ook deze zomer kun je je weer fier op sleehakken vertonen. Modehuizen als Hermès, Yves Saint Laurent, Lanvin en D&G lieten met hun spring/summer 2011 shows zien hoe groot het aanbod van sleehakken inmiddels is. Zelfs laarzen krijgen een flinke wedge! Ferragamo gebruikte voor zijn eerste modellen met name kurk, omdat het licht en duurzaam is. Nog steeds is dit hakmateriaal samen met hout en riet het meest populair onder designers.

terug in de tijd met de sleehak catwalk collage

Sleehakken op de spring/summer 2011 catwalks van Hermès, Yves Saint Laurent, Lanvin, Rick Owens en D&G.

Als er één schoen is die dit seizoen een heuse sleehak heisa heeft ontketend, is het de felgekleurde wedge van Prada wel. De uitgesproken sleehak behaalde net als de rest de spring/summer 2011 collectie immens veel covers, editorials en streetstyle pics. Een paar jaar geleden haalde Prada al de internationale pers met een andere sleehak: de bamboo wedge gemaakt van bamboestengels. Probleempje was alleen dat het ontwerp van Prada wel érg veel op een schoen van Jan Jansen uit 1973 leek. Prada gaf haar copycat uitglijer toe en haalde de schoen al snel uit de verkoop. Gerechtigheid voor de Nederlandse ontwerper dus!

terug in de tijd met de sleehak prada collage

Prada in Elle Oekraïne, de s/s 2011 campagne, aan de voeten van Anna Dello Russo en een model met Prada wedges backstage.

terug in de tijd met de sleehak bamboo wedge

Zoek de verschillen, of juist de overeenkomsten! Links: de Jan Jansen sleehak en rechts: het Prada exemplaar.

Celebrities -of in ieder geval de stylisten van de celebs- zijn er natuurlijk als de kippen bij wat trends betreft. Al helemaal als het om stylish schoenen met een relatief hoog comfortgehalte gaat. Onder meer actrices Emma Watson en Blake Lively smullen van het hoge schoeisel.

terug in de tijd met de sleehak celeb collage

Vanessa Hudgens, Emma Watson op Louboutins, Dita von Teese en Blake Lively.

Hul jij je voeten ook wel eens in een sleehak schoen of ga je liever voor een 'gewone' hak?

(Door: Joyce)
Aanbevolen voor jou:
Fashionscene zoekt een redactiestagiaire