Expositie: Electric Fashion

      0Amsterdam - Multi-talent Steve Hiett (1940) had eigenlijk geen ambitie om modefotograaf te worden. Tijdens zijn studies (kunstgeschiedenis in Brighton en grafische vormgeving aan het Royal College of Art in London) stond hij open voor allerlei invloeden en disciplines. Hij voelde meer voor een afwisselende aanpak: zijn creatieve vaardigheden als typograaf en grafisch ontwerper waren vanaf het begin af aan net zo consistent als zijn visie als fotograaf. Ook zijn liefde voor muziek —The Beach Boys, Chuck Berry etc — is van invloed geweest op de manier waarop hij denkt over fotografie of ontwerpen. De sfeer, het visuele ritme en de effecten die hij daardoor bereikt, zijn terug te vinden in de muziek waar hij van houdt. Als je hem vraagt waarom hij zo graag met een groothoeklens werkt, is zijn antwoord: 'I like distortion. I like Jimi Hendrix.' Tot 8 april is Hiett's werk te zien in Galerie Wouter van Leeuwen in Amsterdam.
Rond 1970 gaf de modewereld (Nova Magazine, Vogue, Marie Claire) Hiett steeds regelmatiger opdrachten om zijn onderscheidende foto’s te maken. Hoewel het medium modefotografie in sommige opzichten enigszins beperkend was (altijd dezelfde formule: meisje, kleding en locatie), ontdekte Hiett dat het hem toch eindeloze mogelijkheden bood om variaties op eenzelfde thema uit te werken; een thema dat hem nog steeds fascineert. Hiett: 'Photography is about recording what you see. Fashion photography is about depicting what you are thinking about. It is a process of constructing stills from your imagination.'
In de foto’s van Hiett zijn de lessen terug te vinden die hij leerde van talloze kunstenaars, ontwerpers en fotografen. Hiett’s visuele geheugenbank is aanzienlijk. De typische Hiett foto (Kodachrome II) toont zijn model in een low-key kleinsteedse setting en roept een lichtelijk ongemakkelijk gevoel op. De beelden zijn haarscherp, de kleuren sprankelend en toch is er een geheimzinnig romantisch gevoel. Vaak is er de suggestie van verlangen of eenzaamheid. Hij refereert regelmatig aan beelden uit de kunstgeschiedenis. Hiett zelf typeert zijn foto’s als zeer Engels, hoewel de meeste foto’s daarbuiten zijn gemaakt, vooral in de Verenigde Staten. Hij houdt van het scherpe zonlicht daar en gebruikte, lang voordat het hip was, jarenlang Miami’s South Beach als locatie.
Hiett’s foto’s bezitten een inhoudelijke gelaagdheid die ervoor zorgt dat ze in het geheugen gegrift blijven staan, anders dan de vluchtige modefoto’s die we meestal in tijdschriften aantreffen.Hij heeft een oeuvre ontwikkeld waarin zijn muzikale en fotografische talenten voortdurend gecombineerd worden, zoals het regisseren van tv commercials en het produceren van pop singles.
'Electric Fashion' door Steve Hiett is t/m 7 april te zien in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam. De galerie is geopend van donderdag t/m zaterdag van 12.00 uur tot 18.00 uur.
Aanbevolen voor jou:
Fashionscene zoekt een redactiestagiaire