Loving your pictures

      0Utrecht - Van 9 april tot 28 mei is in het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling Loving Your Pictures van Erik Kessels te zien. Er worden acht fotoseries van anonieme fotografen gepresenteerd, fotomateriaal dat is gevonden door Erik Kessels. Deze foto’s, door de oorspronkelijke makers nooit bedoeld als ‘kunstwerken’ in een tentoonstelling, krijgen een volledig nieuwe betekenis wanneer ze getoond worden in de zalen van het museum.
De herkomst van de foto’s is zeer uiteenlopend. Zo is een reeks foto’s te zien van Duitse politie uniformen uit de jaren zeventig, waarin aan het corps zichtbaar wordt gemaakt hoe deze gedragen moeten worden. Daarnaast zijn er foto’s van verschillende weblogs waarop men beelden verzameld met eenzelfde thema of onderwerp, zoals het populaire konijntje Oolong. De serie Wonder bestaat uit ingezonden ‘mislukte’ foto’s die door een geplaatste advertentie ‘gered’ zijn om opnieuw bekeken te worden door een groot publiek. De foto’s van hertjes in het bos (genomen met een camera met bewegingsdetector, gebruikt door jagers om hun prooi te lokaliseren) geven de vergelijking met Bambi een nare bijsmaak als je de oorspronkelijke gebruikswaarde weet. Door deze beelden in de context van het museum te presenteren als autonome kunstwerken geeft Erik Kessels een compleet nieuwe betekenis aan het gevonden materiaal. De fotoreeksen geven je de kans om orde te scheppen in de chaos, uit de snippers informatie een verhaal te construeren, maar ook om je eigen foto’s met nieuwe ogen te bekijken.
Het gevonden voorwerp is niet nieuw in de kunstgeschiedenis. Zo werd kunstenaar Marcel Duchamp beroemd door het schokeffect die zijn ready mades teweegbrachten. Een voor andere doelen gefabriceerd voorwerp kreeg, door het uit zijn context te halen en een plaats te geven in een museum, een totaal andere betekenis. Ook het verzamelde werk van Erik Kessels geeft aanleiding om kwesties als authenticiteit, originaliteit, auteurschap, vakmanschap en de rol van beeldcultuur aan de orde te stellen. Want (terwijl de vele tijdschriften worden gedomineerd door indrukwekkende glossy foto’s!) iedereen is tegenwoordig zelf ook fotograaf en beelden worden door met name de digitale fotografie in een razendsnel tempo uitgewisseld. Elke foto kan op verschillende manieren beleefd worden: als een herinnering aan een bijzonder moment, als registratie van een gebeurtenis of als een kunstwerk met beeldende schoonheid. In Loving Your Pictures staan deze verschillende lagen waarop je fotografie beleefd centraal. Het Centraal Museum in Utrecht is geopend van dinsdag tot zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Entree is € 8.
Aanbevolen voor jou:
Fashionscene zoekt een redactiestagiaire