Vanaf nu kom je er gemakkelijk achter of jouw kleding is gemaakt door kinderarbeid

      0

Regelmatig komen kledingzaken in het nieuws vanwege relaties met naaiateliers waar gebruik wordt gemaakt van kinderarbeid of waar onder zeer slechte omstandigheden wordt gewerkt. Maar een jaar na het sluiten van het textielconvenant is er een lijst opgesteld waar drieduizend naaiateliers op staan waar Nederlandse kledingverkopers als Zeeman, C&A en de Bijenkorf bijvoorbeeld hun producten kopen.

Mochten er klachten zijn over kinderarbeid of uitbuiting van personeel in een textielfabriek dan kan de Sociaal-Economische raad aan de hand van deze lijst voortaan in no-time achterhalen of er Nederlandse kledingzaken en ketens zijn die zaken doen met het betreffende naaiatelier.

Vanochtend is door de SER de lijst openbaar gemaakt. Op de lijst staan de naaiateliers van 64 bedrijven die samen 80 merken produceren en een omzet hebben van bijna 4 miljard euro.

Bij problemen in een naaiatelier of productielocatie kan er vanaf vandaag een klacht worden ingedien bij een klachten- en geschillencommissie. Deze commissie benadert dan op zijn beurt de Nederlandse kledingverkopers die verzocht worden de problemen aan te pakken en op te lossen.

Beeld: Getty Images
Aanbevolen voor jou:
Volg Fashionscene op Instagram!