12 trucs om je stulpje die Scandinavische look te geven zonder veel geld te besteden

      0

In een volgend leven willen we graag Frans (onze liefde voor de Parisienne steken we niet onder stoelen of banken) of Scandinavisch zijn. Dat laatste vanwege veel dingen: hun cultuur, de prachtige mode én de geweldige interieurstijl. Hoe jij zelf je stulpje kunt onderdompelen in een Scandinavisch badje zonder al te veel uit te geven? Wij vertellen het je.

1. Kleur je huis in verschillende tinten grijs en wit
Als er iets is wat moderne Scandinavische huizen kenmerkt, is dat het minimalistische kleurgebruik wel. Vaak zijn stulpjes voorzien van muren en plafonds in verschillende tinten grijs en wit. Karakter voeg je aan de ruimte toe door houten meubels, mooie accessoires (bijvoorbeeld een goudkleurige lamp) en een vintage kleed.

 

Hvitfeldtsgatan 9 #alvhem #kungshöjd

Een bericht gedeeld door Mäkleri & Interiör i Göteborg (@alvhem) op

2. Geef karakter aan een ruimte met verlichting
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: goede verlichting is zo belangrijk. Een plafondlamp kan handig zijn (kies als het kan wél voor een mooi exemplaar) als je even snel licht nodig hebt maar combineer dit bij voorkeur met een staande lamp, een hanglamp of een wandlamp die pareltjes zijn op zichzelf.

3. Ga voor een koel kleurenpalet
Scandinavische woningen zijn vaak voorzien van een koel kleurepalet: de inspiratie hiervoor komt uit de natuur. Combineer het met natuurlijke materialen zoals gekreukt linnen en natuurlijk hout voor een perfecte look.

4. Investeer in een grote plant
De minimalistische ruimte en het koele kleurenpalet kan wel een upgrade gebruiken in de vorm van een grote plant en dat begrijpen zij maar al te goed. Een olijfboompje is bijvoorbeeld perfect of een vijg doet het ook altijd goed in een Scandinavisch interieur. Denk niet te lang na over de pot: een terracotta exemplaar of een bruine gekreukte zak zijn prima.

5. Maak groepjes van decoratie in verschillende hoogtes
Een dressoir of een kast zijn de uitgelezen plekken om decoratie te plaatsen, bij voorkeur dingen die een speciale waarde voor je hebben zoals souvenirs of familiestukken. Combineer verschillende hoogtes met elkaar: een grote foto in een lijst van een reis in combinatie met een leuk plantje en een souvenir van een trip (bijvoorbeeld een schelp). 

6. Creëer zoveel mogelijk bergruimte en gebruik dit optimaal
Een leeg stuk muur boven een deur aangrenzend aan een kast is bijvoorbeeld de perfecte plek om nog meer boekenplanken te plaatsen. 

7. Wees niet bang voor wit
Scandinaviers zijn dol op wit en een kamer met enkel witte muren zonder een schilderij of iets dergelijks komt niet zelden voor. Zorg wel voor andere blikvangers zoals een kleurrijk kussen.

8. Verwerk natuurlijke materialen in de ruimte
Het minimalisme kan misschien wat kil aandoen maar ook daar is een oplossing voor. Verwerk natuurlijke materialen in de ruimte in de vorm van bijvoorbeeld rotan en jute. 

9. Creëer verschillende ruimtes met behulp van staal en glas
Wie droomt hier nu niet van? Het is de manier om gezelligheid te creëren zonder dat ruimtelijkheid verloren gaat. 

10. Combineer oud met nieuw
Als iets erg is, dan is het je complete inboedel kopen bij dezelfde winkel uit dezelfde collectie. Wat contrast is fijn om naar te kijken: denk hierbij bijvoorbeeld aan een oude stoel naast een moderne lamp. 

11. Laat oude vloeren gewoon zoals ze zijn
Heb jij de mazzel dat je een oud pand kunt betrekken of hebt? Kom dan niet aan de vloeren als deze al heel wat jaren meegaan en van hout zijn. Er is niets wat een ruimte meer karakter geeft dan een ruwe houten vloer. 

12. Benut de buitenruimte zo goed als je kan
Van het beetje zon dat er in Scandinavië én Nederland te vinden is, moet je genieten. Voorzie je balkon, terras of tuin dus van het nodige groen en een fijne zitruimte. Leuke verlichting kan ook geen kwaad. 
 

Beeld thumb: Fantastic Frank
Aanbevolen voor jou:
Fashionscene zoekt een redactiestagiaire